Všetci to poznáme – nevyužitý mixér. Nakupujeme rôzne elektrospotrebiče, prvé týždne ich poctivo používame a potom to príde. Začnú zapadať prachom a my nevieme, čo s nimi. V tomto článku sa venujeme síce iba mixéru, ale bude fajn, ak sa aspoň ten bude tešiť pravidelnej pozornosti 🙂

Smoothies

Čím iným by sme mohli začať tento článok 😉 Perfektné krémové a výživné smoothies-superfoodnápoje, stále ich milujeme aj my v Ham-pi aj keď sme ich vypili už na hektolitre.

Ako najväčšiu výhodu mixovania smoothies považujem to, že spotrebujete v kuchyni a zo špajze takmer všetky zvyšky a vyrobíte z nich niečo chutné. Ostalo vám ovocie po pečení koláča? Deti nedojedli svoje ovocné a zeleninové snacky, ktoré ste im pripravili? Varíte napr. z listovej zeleniny a nepoužili ste všetko, čo ste nakúpili? Máte doma ovocie, ktoré už pomaly začína prezrievať a je ho príliš veľa? Nebodaj máte na záhrade ovocné stromy a tohto roku zarodili až príliš a vy už neviete čo s tým? Tak šup s týmto všetkým do mixéra a vyrábajte si pravidelne smoothies alebo smoothie bowls.

Ovocná poleva

Túto kategóriu začnem konkrétnym príkladom: Veľmi nemusím mrazené maliny, lebo majú úplne inú chuť ako čerstvé, sú trošku pikantné s výraznou chuťou a mini semienka sú v nich zreteľnejšie. Ale máme ich z minulého leta plný mrazák, tak čo s nimi? Urobili sme si doma palacinky, naplnili ich tvarohom a navrch sme dali malinovú polevu. Zmixovala som misku rozmrazených malín s 1 banánom bez pridania ďalšej vody a poliala som s týmto palacinky tesne pred konzumáciou. Dá sa to aplikovať i na polevu k torte alebo k nakrájanému koláču. Ingrediencie používajte akékoľvek, napr. čučoriedky alebo pridajte drvený kokos. Kreativite sa medze nekladú.

Pyré a detské výživy

Či už pre deti alebo pre dospelých, pyré je super snack na desiatu alebo olovrant, prípadne ako dezert po obede. A čochia-puding môže byť lepšie ako si spraviť pyré z ovocia z vašej vlastnej záhrady? Na detskú výživu môžete využiť klasické recepty, ako jablko s hruškou (úplne top, treba vyskúšať), jablko s banánom, jablko s mrkvou, jablko so špenátom, jablko s malinami alebo ríbezľami. Jablko je bežná a tradičná surovina v našich zemepisných šírkach a obsahuje veľa výživy (také slovenské superfood 😉 ), preto ho často spomínam a aj osobne používam. Ak máte dobrý mixér, nechajte aj jadrovník so semienkami. Pyré sa robí ako smoothie bez použitia tekutín, resp. pridajte jej iba trochu.

Ak máte radi chia puding, tak tu je jeden tip ako si ho urobiť ešte lepším: na už stuhnutý chia puding si dajte pyré z akéhokoľvek ovocia. Inšpirovať sa môžete aj našim vianočným receptom na chia puding.

Polievky

Tu sa nemusím veľa rozpisovať. Môžete si pripraviť nevarenú RAW polievku z vhodnej zeleniny (paradajky s bazalkou a podobne) na studeno alebo si uvarte akúkoľvek polievku a zmixujte do krémova. Dávajte však pozor na najvyššiu možnú teplotu, ktorú zvládne nádoba vášho mixéru. Ja nechám polievku trochu vychladnúť a potom ju dávam do mixéra. Pre istotu 🙂

Omáčky, dipy a pomazánky

V posledných rokoch boli rôzne RAW omáčky a dipy veľmi populárne a nevidím dôvod, prečo si občas niečo také nespraviť doma. Napr. k nejakým zeleninovým stickom (buď surovým alebo pečeným v rúre) sa veľmi hodí nejaký kôprový alebo jogurtový dip s korením, cesnakom a kadečím, čo máte radi.

Perfektné z mixéra sú aj pestá, napr. avokádové s tahini, cícerom, čerstvou bazalkou a soľou. Dať si ho môžete na pečivo alebo na cestoviny. Je to podobné pomazánkam, ktoré sa tiež dajú robiť v mixéri, napr. tuniaková, sardinková, zeleninová a pod.

Zmrzlina

Toto je určite najobľúbenejšia vec, ktorá sa dá s mixérom robiť, najmä v lete 🙂 Dajte si zmraziť banán, bobuľovitéraw-zmrzlina ovocie, slivky, čerešne a višne, broskyne, marhule…Potom zmrazené ingrediencie dajte do mixéra a zmixujte. Je to trochu náročnejšie, ale výsledok stojí za to. Môžete pridať aj trochu škorice, vanilky, citrónovej alebo limetkovej šťavy, mak alebo kokos, kakao či kokosové mlieko. Na prisladenie agáve sirup či med. Len jej nerobte naraz príliš veľa, už sa nám raz jeden mixér prehrial, ale nakoniec to dobre dopadlo a spamätal sa, keď vychladol 😉

Ak nechcete mixovať mrazené ovocie, môžete použiť čerstvé ovocie a dať ho zmraziť do mištičiek. Zmrzlinu potom stačí vyškrabávať lyžičkou z misky.

Rastlinné mlieka

Náhrada za klasické mlieko sa dá robiť z orechov alebo aj maku. Postup pozostáva z niekoľkých krokov: namočte orechy (vlašské, kešu, lieskovce, mandle) alebo iné na niekoľko hodín, dajte ich do mixéra s vodou a premixujte. Následne mlieko prepasírujte cez gázu alebo jemné sitko.

Tip: Do mlieka môžete vmixovať i kúsok vanilkového lusku, vanilkovej esencie, agáve sirupu alebo škorice. Tak mlieku pridáte ešte lepšiu príchuť.

Koktejly

Áno, aj toto si samozrejme viete pripraviť s mixérom. Či už si tam dáte alkohol alebo nie, použite ľad a čerstvé ovocie a bylinky (mäta, medovka).

 

Určite nájdete ešte aj iné pokrmy, ktoré sa dajú pripraviť s mixérom – možnosti sú neobmedzené. Môžete nám o nich napísať, radi sa inšpirujeme 🙂

Ham-pi tím, Maťa a Miša

 

mixér mixér mixér mixér mixér

 

8 tipov ako vyšťaviť váš mixér na maximum