Keď si robím smoothie, snažím sa do neho dávať iba to najlepšie čerstvé ovocie, listovú zeleninu či kvalitné superfoods. Aby sme mali nádherne krémové a chutné smoothie, treba do neho pridať tekutinu, akú?
-
Šťavnaté ovocie
Ak máte ovocie, ktoré je šťavnaté a dodá smoothie svoju prirodzenú tekutinu, ako: šťavnantý pomaranč, prípradne aj zrelšie nektarinky, broskyne či dokonca aj zrelší ananás, tak nemusíte pridávať takmer žiadnu tekutinu, vidíte to sami, že ovocie je plné vody už keď ho čistíte a stačí možno iba trošičku pridať vodu alebo vôbec nič, závisí od konzistencie ovocia.
-
Čerstvé šťavy
Čerstvá, práve odšťavená šťava – ak sa vám chce ešte odšťavovať 🙂 Neodporúčam šťavy: krabicové alebo iné voľné v predaji, iba pokiaľ ste si istí, že sú kvalitné a bez pridávania konzervantov a zbytočného cukru. Pridávame do smoothie 1/2 pohára alebo 1 celý pohár, podľa toho, aký smoothie si práve želáme viac hustejší či skôr redší.
-
Rastlinné mlieka
– používam výlučne rastlinné mlieka – vegánske do smoothies, kvôli lepšiemu tráveniu. Živočíšne mlieka sa neznášajú dobre s ovocím, zahlieňujú a celkovo zhoršujú trávenie. Rastlinné sú istota. Môžete si buď vyrobiť svoje vlastné rastlinné mliečko z kešu, vlašských orechov, lieskovcov či makových alebo konpných semienok. Je to rýchle, jednoduché a výživné. Pohár orechov alebo semienok zalejeme vodou, tak, aby boli všetky namočené. Necháme minimálne 4 hodiny alebo cez noc. Potom zlejeme starú vodu a zalejeme asi pohárom čerstvej vody. Ak chceme výraznejšiu chuť, môžeme dochuť prírodným sladidkom (lyžička agáve sirupu, stévia, med) alebo aj troškou vanilky (buď esencia alebo trošičku vanilkového lusku), dodá príjemnú chuť mlieku a potom ho milujú aj detičky.
- No nie je voda ako voda. Neodporúčam minerálnu vodu z plastových nádob, ktoré vylučujú do vody škodlivé látky. Ideálna je vody z prírodného a overeného prameňa, ale nie každý mám ku takejto vode prístup. Voda z vodovodu je skvelá, ale pre mňa je ťažká na žalúdok a plná chlóru, preto odporúčam ju zjemniť prírodným zázrakom – horninou – šungit, ktorá sa taží už roky v Rusku, v oblasti Korélia. Obsahuje relevantný podiel molekúl – fullerénu, vďaka ktorým dokáže vodu zjemniť, schutniť a upraviť na lepšie stráviteľnú. Mám dobré skúsenosti so šungitom od Šungit time, vydrží až 6 mesiacov a vysúšanie na slnku ešte predlžuje trvanlivosť šungitu.
-
Jogurty
– ak jogurt, tak výlučne rastlinného pôvodu. Teda sójový, kokosový alebo mandľový, na iné som ešte nenatrafila. Rovnako ako mlieko, nezaťaží organizmus a lepšie sa po ňom cítite. Pri jogurte treba tiež pridať trošku vody alebo šťavnatného ovocia, aby vôbec prebehlo mixovanie.
Mixujte a vychutnávajte silu smoothies 🙂