Ahojte,

nie som veľmi „na pečenie človek“, ale keďže som trošku prehnala Mikuláša a cítila som sa „vystrelená“ z rafinovaného cukru, z maškŕt, ktoré som dostala od Mikuláša (budúci rok si želám zdravšieho :))), tak som sa rozhodla upiecť vlastné koláčiky.

Keďže pracujem a som mama, tak som si spravila systém. Jeden deň som zarobila cesto a na druhý deň, keď bolo cesto odstaté v chladničke sme začali vyrábať a našťastie vaľkať a vykrajovať baví aj moju dcérku, tak to bolo veľmi príjemné.

Ďalšia rada na Vianoce je – niepiecť toho veľa, všetci sme všeobecne prejedení, ja urobím 2 – 3 druhy pečiva, povymieňam s mamou, aby bol sortiment a radšej dopečiem počas sviatkov, a takto si šetrím čas, energiu a niekedy aj suroviny 🙂

vianočné pečenie

Tu sú moje receptíky na vianočné vanilkové rožky a medovníčky:

Vianočné vanilkové rožky (môj recept):

  • 1 balenie ovsených vločiek (ideálne Lidl – sú jemnučné)
  • 2 polievkové lyžice medu (Bio obchody, Yeme, Fresh market, …)
  • 1 balenie 150 – 200 g orechov (vlašské, ja som použila lieskovce)
  • 100 g masla (môže alebo nemusí byť) – použila som bezlaktózové (Tesco, bio obchody, …)
  • 1 lyžička vanilkovej esencie alebo štipka vanilkového lusku
  • štipku sódy bikarbóny
  • brezový cukor – v múčkovej podobe na posypanie rožkov

POSTUP:

  1. ovsené vločky – asi 3/4 balenia a orechy (sme predtým umyli a scedili) rozmixujeme v mixéri na jemnú múčku (mal by ti stačiť kuchynský robot, ja používam G22 mixér na všetko momentálne)
  2. Do rozmixovanej múky pridáme ostatné suroviny, (maslo roztopené a vlažné).
  3. Vypracujeme cesto, ktoré necháme odstať prikryté v chladničke na 2 – 4 hodiny, ideálne cez noc.
  4. Vypracované cesto plníme do formičiek na vanilkové rožky a pečieme cca 20 minút, kým sú rožky zlastisté na 180 °- 200 °.
  5. Upečené rožky dáme von vychladnúť a vychladnuté vyklopíme a ponamáčame v brezovej cukrovej múčke, ktorá chráni ph v ústnej dutine, posilňuje zubnú sklovinu – úžasná maškrtka 🙂

blog 2

Zdravé medovníčky 🙂

Potrebujeme:

400 g špaldovej múky

2 lyžice medu

100 g bezlkatózového masla alebo ghee

100 g rastlinný cukor (použila som kokosový cukor)

2 bio vajíčka

1 lyžička prášku do pečiva

2 lyžičky perníkové korenie/škorica

blog 3

POSTUP:

Najskôr rostopíme maslo, pridáme cukor, med, miešame, kým je skaramelizované, odstavíme a necháme vychladnúť (nechávam na okne vychladiť).

Suché suroviny zmiešame: múka, prášok do pečiva, škorica alebo perníkové korenie.

Potom premiešame suché s mokrými surovinami a pridáme aj vajíčka.

Vymiešame cesto a necháme opäť odstáť na pár hodín do chladničky alebo cez noc.

Hotové cesto vyvaľkáme, vykrajujeme s formičkami medovníčky.

Dáme piecť na pekárenský papier a pečieme asi 20 minút na 180 °, prípadne aj menej.

Necháme vychladnúť a môžeme aj zdobiť, my sme kúpili marcipán a jedlé farby alebo si vyrobiť polevu:

bielko, cukor a citrón, treba dávať pozor, aby nebola príliš riedka, to sa nám podarilo.

 

Hotové koláčiky dáme do misiek a necháme ešte 1 – 2 dni odstáť zakryté. (ak sa neziedia dovtedy ) Stanú sa chutnými, čerstvými a voňavými dobrotami, ktorých aj keď zjete viac, tak sa cítite super 🙂

Krásne Vianoce priatelia 🙂

Miša Ham-pi

„Životný štýl, ktorý dodáva energiu“

Vianočné pečenie